Stává se nám to vším: prvních pár týdnů po úklidu v kuchyni máme ingredience vzorně seřazené, kapesované, polepené a zorganizované. Postupně se ale nastavený systém bortí: něco uložíme vedle, použijeme jinou krabici nebo nádobu, protože je právě po ruce, místo jedné ingredience uskladníme druhou. Nakonec zjistíme, že namísto organizace zavládl ve vaší kuchyni chaos a ztrácíme přehled. Co s tím?
Vezměte letos jarní úklid v kuchyni a ve spíži pěkně od podlahy! Máme pro vás tipy, které vám umožní posunout jej o úroveň dál.
Krabičkujte a lahvičkujte
Do spíže i do kuchyně si pořiďte dostatečnou zásobu uzavíracích krabic a skleněných nádob, do kterých můžete přesypat většinu sypkých ingrediencí, jako jsou mouka, cukr, rýže, cizrna nebo čočka. Ideální jsou čtvercové nebo obdélníkové nádoby, které můžete poskládat vedle sebe nebo na sebe a využít tak každý milimetr prostoru. Přesypávání ingrediencí do krabic nebo lahví má hned několik výhod. Budete mít přehled o tom, kolik suroviny vám doma zbývá, a minimalizujete riziko, že se vám ve spíži rozmnoží nepříjemné moly. Zároveň to můžete brát jako skvělou příležitost začít nakupovat bezobalové a plastové sáčky zcela vyřadit ze svého života.
Uzavíratelné plastové krabice se vám budou hodit hlavně do chladničky a do mrazničky pro uskladnění potravin. Super řešením je pořídit si několik větších krabic, do kterých budete v chladničce ukládat podobný druh potraviny: například do jedné krabice budete ukládat všechny sýry, do druhé uzeniny atp. Plastové krabice doporučujeme využívat také v mrazničce namísto obvyklých sáčků. Lépe se skládají na sebe, snadno je označíte a můžete je využívat stále dokola.
Etiketujte a štítkujte
Každý správný velitel musí mít přehled. A to platí iv kuchyni! Krabice a nádoby vám nebudou k ničemu, když se nebudete moci během vteřiny zorientovat v tom, co je ukryto uvnitř. K tomu vám perfektně poslouží dvě pomůcky: etikety a štítky.
Samolepící etikety na koření nebo potraviny si můžete koupit i předtištěné, asi jste se už ale setkali s tím, že vám na předtištěném aršíku nějaká ingredience chyběla nebo naopak přebývala. Proto je za nás ideálním řešením pořídit si prázdné bílé samolepící etikety, které si sami popíšete nebo potisknete. Vyrábějí se v různých velikostech na arše A4, A5 nebo A3, můžete si vybrat ze samolepících štítků kulatých nebo hranatých. Takto můžete mít doma nekonečné množství etiket pro všechny případy, a to v různých velikostech pro různé nádoby.
Pro nádoby, do kterých budete ukládat stejnou ingredienci a budete je využívat dlouhodobě, se hodí používat odolnější označení. Skvělou pomůckou jsou DYMO štítkovače. Na úzký plastový proužek si za pomoci tohoto štítkovače sami vyrazíte jakýkoli text, vytvořený štítek pak můžete přilepit všude, kde potřebujete. Štítky navíc vypadají efektně a hodí se i pro nádoby, které máte uskladněny na otevřených policích.
Krabičkujte a popisujte
Jsou spotřebiče, které vytáhnete dvakrát do roka. Jak často používáte například strojek na těstoviny, jogurtovač nebo tlakový hrnec? Pokud tyto výrobky nepotřebujete mít po ruce, uchovávejte je v originální krabici, kterou uložte do vyšších polic kredence nebo do spíže. Původní krabice většinou nejlépe sedí k velikosti produktu a zároveň produkt vyobrazují, takže nebude třeba krabici speciálně popisovat, abyste ji iz dálky identifikovali. Pokud původní krabici nemáte, zkuste sehnat nějakou podobnou velikost a výrazně ji za pomoci fixy popsat. Tyto malé domácí spotřebiče rozmístěte na police podle toho, jak často je využíváte: do nejvyšších polic patří ty, které opravdu využijete jen párkrát do roka, do nižších polic dejte to, čeho využíváte častěji.