Nejde o bankomat na splácení dluhů. Plán obnovy musí země nastartovat

rodina

Slovenský europoslanci posuzovali plány obnovy po koronakríze.
. Evropský parlament schválil ve středu nástroj na obnovu a odolnost (RRF) v hodnotě 672,5 miliardy eur, který má pomoci zemím EU vyrovnat se s účinky koronakrízy.

Slovenský europoslanci se shodli v názoru, že ozdravný fond by měl být využit co nejefektivněji a nejrychleji a šest miliard eur určených pro Slovensko by mělo využít hlavně na modernizaci země.

Dobrý plán obnovy pomůže i dalším zemím
Europoslanec Eugen Jurzyca (SaS) upozornil, že vize národních plánů obnovy se stále dotváří i proto, že nové zadání Evropské komise zřejmě nebylo v souladu s tím, co si vlády představovali.

Upozornil, že slovenská vláda chtěla reformy, které nejsou drahé, ale politicky náročné, Eurokomise však rozhodla, že podpoří hlavně reformy zaměřené na životní prostředí a digitalizaci.

„To, co můžeme nyní udělat my a Eurokomise, je zveřejňovat návrhy členských zemí. Nesoutěží o to, kdo bude první a kdo bude poslední. Jde o to, aby všechny ty plány byly dobré. Pro Slovensko je důležité, aby i Němci, i Češi měli dobrý plán, všichni, jen tehdy se bude Unii dařit, „vysvětlil.

S tímto odkazem vystoupil iv plénu Evropského parlamentu a obrátil se i na Eurokomise, aby zveřejnila plány všech zemí i se svým hodnocením, aby se ostatní země mohly inspirovat a prostřednictvím veřejné debaty připravit a odeslat dobře připravené konečné plány obnovy.

Nejde o bankomat na splácení dluhů
Robert Hajšel (Směr-SD) ocenil, že po hlasování Evropského parlamentu je vše hotové ke spuštění národních plánů obnovy, které členem EU umožní nastartovat ekonomiku poškozenou pandemií a také zvýšit její odolnost před dalšími krizemi.

„Nejde o jakýsi bankomat na financování státních dluhů, ale o nástroj na povzbuzení investic a vyléčení chronických nedostatků ekonomiky,“ upozornil a připomněl, že žádné investice z ozdravného plánu nemohou poškozovat životní prostředí a musí společnost posunout dále iv sociálních právech.

Řadu výzev pro Slovensko
Jak zdůraznil Ivan Štefanec (KDH), kromě zelených technologií a digitalizace Slovensko přes národní plán obnovy potřebuje zásadně zlepšit i vzdělávání, zdravotnictví a malé podnikání.

Za důležité považuje, aby byl ozdravný fond použit nejen na infrastrukturní projekty, ale i na tvorbu nových pracovních míst.

Podle Vladimíra Bilcik (Celkem) nyní je „míček na straně vlád členských zemí“.

„Musíme si uvědomit, že to není další Eurofound a nemá záplatovat díry ve vládním rozpočtu. Tyto peníze musí být použity na to, aby přeměnily Slovensko na modernější evropskou zemi. Fond nám dává příležitost posunout slovenské školství a zdravotnictví do 21. století. Pokud to uděláme, máme šanci obstát v rostoucí globální konkurenci, „uvedl.

Na to, že „si nemůžeme dovolit selhat“, když jde o pomoc budoucím generacím, a proto dostupné zdroje třeba proinvestovat ve prospěch malých a středních podniků, digitalizace, dekarbonizace, udržitelné dopravy a snižování nezaměstnanosti, upozornil Peter Pollák (OĽaNO).

Kritika Matovicova návrhu přerozdělení
Monika Beňová (Směr-SD) i Michal Šimečka (PS) v této souvislosti kriticky zhodnotili zprávy, podle nichž by se na žádost premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) finance z fondu obnovy měli rozdělovat podle volebních výsledků vládních stran.

„Na prvním místě má být veřejný zájem, nikoli stranický,“ vzkázal Šimečka a Beňová konstatovala, že národnímu plánu chybí jakákoliv vize a hrozí, že místo obnovy po pandemii „budeme doma svědky nesmyslných koaličních prekáračiek“.

Další články autora

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich...

Vyberte si skříně, které přesně odpoví vašim potřebám a přáním

Máte místnost, v níž vám zbývá minimum prostoru na umístění skříně? Možná by vám mohla vyhovět...

Spinel je kámen, který milují ženy i umělci

Spinely jsou dnes velmi žádanou součástí šperků. Svým půvabem se směle vyrovnají tradičním drahým kamenům,...

Zaručená zábava na zahradě? S bazénem a trampolínou určitě

Nejenže je pobyt na zdravém vzduchu zdravý, ale také při něm můžeme spálit nějaké ty...

Nejnovější články

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich...

Vyberte si skříně, které přesně odpoví vašim potřebám a přáním

Máte místnost, v níž vám zbývá minimum prostoru na umístění skříně? Možná by vám mohla vyhovět...

Spinel je kámen, který milují ženy i umělci

Spinely jsou dnes velmi žádanou součástí šperků. Svým půvabem se směle vyrovnají tradičním drahým kamenům,...
- Reklama -PR článek